TOP-7.1.1-16-H-ERFA-2019-00070

„Multifunkciós közösségi terek kialakítása Szentesen”

A projekt azonosítója: TOP-7.1.1-16-H-ERFA-2019-00070

A megítélt támogatás összege: nettó 136.000.000,- Ft

A projekt megvalósításának kezdete: 2019.03.30.

A projekt fizikai befejezése: 2021.09.30.

 

A projekt célja

A projekt célja multifunkciós közösségi terek kialakítása, illetve megújítása, amely lehetővé teszi a közösségi kulturális élet minőségi helyeinek kialakítását, az életminőség feltételeinek javítását. A célkitűzés hozzájárul a települési vonzerő növekedéséhez, amelynek közvetlen hatása van a népességmegtartó képességre és a turisztikai vonzerőre, valamint gazdaságélénkítő szerepe is van. A projekt keretén belül a Petőfi Szálló esetében közösségi terek kerülnek kialakításra. A Művelődési és Ifjúsági Ház esetében pedig az épület távhőre való csatlakozása valósul meg.

 

A projekt szakmai tartalmának részletezése

A Művelődési és Művelődési és Ifjúsági Ház a 6600 Szentes, Tóth József u. 10-14. szám alatt található. Az intézmények közül talán a legjobban kihasznált épület az 1980. május 1-je óta működő Művelődési és Művelődési és Ifjúsági Ház. Fiatalok és idősebbek egyaránt szívesen látogatják a különböző rendezvényeket. A széleskörű rendezvények mellett igénybe veszik a helyiségeiket vállalkozók, nagyvállalatok, intézmények, pártok, egyéni előadók: előadások, vásárok, kiállítások, termékbemutatók, tanfolyamok, bálok megrendezésére. A Művelődési és Művelődési és Ifjúsági Házban 100 fős előadóteremben, valamint 200 fős pódiumteremben lehet előadásokat szervezni, továbbá 5 db 20 fős és 1 db 35 fős terem is rendelkezésre áll. A CLLD projekt keretén belül az intézmény távhőre való csatlakozása kerül kiépítésre, mellyel a jelenleg korszerűtlen fűtésrendszer leválthatóvá válik.

Szentes - az úgynevezett udvaros halmaz településmagjával - jellegzetes alföldi parasztváros. A város központjának kiépülése döntően 1880-1900 közötti időszakra tehető. A folyóparton települt városokhoz hasonlóan a vízpart, az átkelési hely közelében, a katolikus és a református templom, valamint a Kurca - főcsatorna közötti területen alakult ki. Ebben az időben készült el a vármegyeháza, a bazársor (Haris-bazár), a Petőfi Szálló.

Szentes város főterén áll a teret bezáró, 1897–1899 között épült magyaros-szecessziós stílusú Petőfi Szálló és Vigadó épülete. Az impozáns épületegyüttes a hazai szecesszió meghatározó építészei, Komor Marcell és Jakab Dezső tervei szerint épült. A műemléképület a XX. század végére igen amortizált állapotba került. 1993-ban a szálloda bezárt, a földszinten üzleteket alakítottak ki. A színház 2008-ban zárta be kapuit, azután az épületben semmilyen funkció nem működött. A használaton kívüli épület homlokzatai és belső terei rendkívül romos állapotba kerültek. 2017-ben Norvég alapból sikeresen felújításra került az épületegyüttes külső homlokzata, földszinti nyílászárói, és a belső tér egy kisebb szegmense, ahol jelenleg szecessziós kávéház üzemel, illetve TOP-os forrásból 2018-2021 között az épület tetőszerkezete, udvari homlokzata és a színház rész komplex felújításon esett át. Az épület többi része (földszint többi része, teljes emelet) jelen állapotában lepusztult, romos. A műemléképület felújítására több ütemben, pályázati forrásból és állami támogatásból kerül sor. A projekt keretén belül a Petőfi utcai szárnyban kerül kialakításra közösségi tér, mely helyet adhat több civil rendezvénynek, illetve városi programoknak, előadásoknak, workshopoknak. A felújítás által az épületrész belső homlokzata, padlózata is megújul.